Κυριακή 12 Απριλίου 2009

ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ


Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009 το απόγευμα, ζήσαμε οι περισσότεροι για πρώτη φορά μοναδικές και συγκινιτικές στιγμές κατά την αναβίωση του εθίμου των "ΛΑΖΑΡΙΝΩΝ" στο χωριό Μεταμόρφωση Κοζάνης.
Καλεσμένοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, πράγμα το οποίο αποτέλεσε μεγάλη τιμή για εμάς,φτάσαμε το απόγευμα του Σαββάτου στο χώρο του συλλόγου, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε "Κονάκι", όπου μας υποδέχτηκαν οι γυναίκες του συλλόγου.
Αφού έγινε το καλωσόρισμα άρχισε η αναβίωση του εθίμου. Φύγαμε όλοι μαζί,οι γυναίκες του συλλόγου της Μεταμόρφωσης ντυμένες με παραδοσιακές στολές, και η ομάδα του συλλόγου μας με προορισμό το σπίτι του Προέδρου του χωριού και του Παππά και για τα σπίτια ορισμένων γιαγιάδων όπου έδιναν από ενα κομμάτι πίτα στον καθένα! Σε κάθε σπίτι που πηγαίναμε τραγουδούσαν και χόρευαν διαφορετικό και ειδικό για κάθε περίσταση τραγούδι και μας υποδέχονταν με διάφορα κεράσματα!
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε για τις βρύσες "χασάν΄" και ¨καραγάτσ΄" του χωριού όπου οι νέες γέμισαν τα γκιούμια τους με νερό, για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την πλατεία του χωριού. Σε κάθε μία από τις στάσεις μας γινόταν ειδική τελετή με κυρίαρχο το τραγούδι και τον χορό.
Στο τέλος γυρίσαμε στο "Κονάκι" όπου μας υποδέχτηκε η νοικοκυρά του σπιτιού και έγινε μια γιορτή με μας καλεσμένους και όλο τον κόσμο του χωριού. Στη γιορτή αυτή χορέψαμε τοπικά τραγουδια που αφορούν το έθιμο των Λαζαρίνων και κεραστήκαμε με τα υπέροχα φαγητά και γλυκά που ετοίμασαν οι γυναίκες του χωριού.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πολιτιστικό Σύλλογο Μεταμόρφωσης Κοζάνης για την άψογη αναβίωση των "ΛΑΖΑΡΙΝΩΝ", τους ευχαριστούμε για την μοναδική φιλοξενία που μας παρείχαν και τους ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ